måndag 21 december 2015

Midvinterblot

Igår var det dags för att gå den årliga Midvinterblotvandringen som bästa Christer kör under december månad. Vi har varit med några gånger nu och det är alltid något nytt som kommer upp.

Denna vandring går av stapeln i Gamla Stan och Christer tar död på alla myter som finns kring att julen och våra högtider är baserade på kristendomen. Istället handlar det som traditioner som går långt tillbaka till 800-talet när ”svenskarna” dyrkade asagudarna. Hela Gamla Stan är ju dessutom fyllt av historia och vackra byggnader. Namnen på gatorna härrör till tidigare år och egentligen heter ön Stadsholmen.

Efter själva vandringen gick vi och käkade tillsammans och det är verkligen en trevlig tradition. Peter och jag hängde kvar lite längre och vi hade sådan tur att vi sprang rakt in i hela kungafamiljen som var på väg till Svenska akademins årsmöte med många promenenta gäster. Otroligt att man kan stå 1,5 meter från kungen och att det inte var några avspärrningar. Lite extra krydda till denna stadsvandring måste jag säga. 

Titta uppåt. Alltid uppåt.


Utanför Finska Kyrkan


Trädgårdsgatan där den tidigare slottsträdgården fanns


Den minsta skulpturen som finns i stan. Det gäller att offra till hen och klia lite på huvudet. Finns bakom Finska Kyrkan om du inte har varit där.




Dörren in till den äldsta bordellen i stan


Tyska Kyrkan - den är såååå vacker. Gå in där om du inte varit inne i den.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar