lördag 3 januari 2015

Ljuvliga Lissabon

Ja då har vi varit i Lissabon också. Första gången för mig, andra gången för Peter Pan.

Efter lite strul i måndags, vårt plan blev inställt och vi blev inbokade på lite olika alternativa flygvägar så kom vi fram till Lissabon vid 7-tiden på kvällen. Var hur smidigt som helst att ta sig från flyget till hotellet, tunnelbana och sedan gå i 5 minuter. Mycket bra och billigt!

Dagarna ägnade vi åt att gå runt, eller snarare gå upp och ner för olika backar. Det är mycket UPP och NER i Lissabon. Staden ligger på sju kullar och då menar jag ordentliga kullar, inte några små mesiga pluttiga kullar, utan riktigt rejäla sådana. Men det är bra för stegen så jag såg det som något positivt.

Vi hann också sitta i solen och bara njuta av att vara någon annanstans. Det var vårkänslor i luften och tom portugiserna verkade tycka att det var varmt och gott för årstiden.

Staden som sådan var enkel att hitta i och de har ett bra spårvagn/tbane/bussnät om man nu inte vill gå hela tiden. Billigt sätt att se stora delar av staden var att åka den gula spårvagnen 28 som gick runt hela staden, förbi de största sevärdheterna. Om man nu kom på den... Vi fick vänta rätt länge för att komma med den.

Nyårsafton tillbringade vi på stadens största torg nere vid vattnet. Eller snarare så satt vi inne på en restaurang och när det var 5 minuter kvar gick vi ut och ställde oss tillsammans med övriga 100.000 personer och kikade på fyrverkeriet. Ett stort antal band spelade på torget men min begränsade kunskap om portugisiska band gjorde att jag inte alls fattade vilka de var.

Sammanfattningsvis så gillade jag Lissabon skarpt. Påminner om Barcelona, men lite mindre sofistikerat och lite mer rufft, fast på ett positivt sätt. Portugiserna var trevliga och faktiskt rätt bra på engelska. Mycket bättre än spanjorerna... Och maten, vilken god mat vi har ätit. Massor med skaldjur och fisk. Jag åker gärna tillbaka till Lissabon i framtiden.

På museum, som var i en gammal bank. Otroligt vackert hus som bevarat en hel del av det gamla.

Försök ta dig in här! 

En utställning om japanska kläder och föremål

En kväll var vi och käkade på Darwin's Café som låg sisådär 1,5 timmes promenad från centrum. Lite långt att gå tom för oss... men vi kom fram tillslut... Maten var som tur god.

Massor med hus som hade kakel utanpå.
Har stått och beundrat jag vet inte hur många vackra hus de här dagarna.

Ett vackert torg som vi hittade på en av våra planlösa promenader i staden

Och japp, som du kan se var det många trappor/backar...

Överallt fanns det små caféer som man kunde sitta och njuta i solen

Vacker utsmyckning

Och kolla! DN i Lissabon. 

Utsikten var vacker när man väl kommit upp och kunde stå och pusta ut samtidigt som man tog lite kort (fast egentligen behövde man vila ut...)

För den som var lite latare, så kunde man ta en spårvagn uppför berget. Det gjorde inte vi.

Så här vackert var det där uppe

Vi satt och vilade oss i solen efter att bergsbestigit en av kullarna

Det kändes lite som Paris av någon anledning här uppe

Avslutar med ett av de vackra kaklena som satt på ett av husen. Blev så himlans kär i det här vackra blå/vita kaklet. Vill ha ett hus med massa vackra golv i olika kakel. Och helst ska det ligga vid Medelhavet så klart!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar