fredag 13 juni 2014

Resan till Villnius

Förra helgen tog Syster M och jag flyget över Östersjön till Lett... nej Litauens huvudstad Vilnius. Vi hade stora problem under hela resa kring vilket land det nu var vi var i. Att det ska vara så svårt... Jag skyller på att Litauen inte fanns när jag gick i skolan, då hette allt Sovjetunionen. Men det var Litauen vi var i.

Hotellet som vi bodde på låg en liten bit från Gamla stan, där "allt" hände men en promenad på 10 minuter så var man där. Vi gillar dessutom att bo inte mitt i smeten utan där det bor inte bara turister. Hotellet var ett Nordic Choice hotell och det var helt okej. Temat var rock n' roll och det var nytt och fräscht. Det som var trist var att frullen började sent på helgen, vid kl 08.00 och ve dig som kom 3 minuter i åtta. Då fick du inte börja käka utan blev tillsagd att du skulle vänta. Lite konstigt men vad ska man göra. 

Första dagen gick vi runt i stan och bara kikade. Så fort du kom utanför Gamla Stan var det mesta rätt skabbigt och nedgånget. Vackra, vackra gamla hus som ingen gett kärlek till på många år. Så trist att man inte tar hand om byggnaderna utan låter dem förfalla. 

Vi upptäckte även att vi bodde på en gata som hade ungefär 20 second hand affärer. Det var stor lycka och vi provade en massa roliga klänningar, tröjor, jackor, hattar och allt vad det nu var. En hel del handlade vi dessutom och priserna var helt galet billiga. Bland annat så köpte jag en skinnjacka för 80 spänn. Som hittat!

Andra dagen gick vi upp tidigt och tog en lokal buss till den lila, lilla byn Medininkai som har de två högsta bergen i Litauen. Väl i byn gällde att hitta någon som kunde hjälpa oss med att peka i vilken riktning vi skulle gå då det skulle vara en bit att gå från byn. I borgen som fanns i byn hittade vi en ung man som var väldigt vänlig och beskrev i detalj hur vi skulle gå så det var bara att börja traska. 

Väl framme kände vi oss otroligt glada och nöjda med att ha kommit fram. En liten tupplur unnade vi oss tom där på toppen.

Bussen tillbaka till Vilnius gick inte på många, många timmar så vi hade en stund att fördriva i byn som hade runt 1000 invånare. Tror inte att de har så många utlänningar på besök i den och vi var dagens objekt. Bilarna höll på att åka av vägen när de körde förbi oss och byborna tyckte att det var roligt att försöka prata med oss, på språk vi inte kunde. Som tur var hittade vi en lite affär som sålde allt från glass, korv och bröd till skor. Vi nöjde oss med dricka och glass.

Sista dagen latade vi oss och käkade sen frulle, handlade i den lokala ICA butiken, promenerade lite i närområdet och tog sedan flyget hem. En himla bra resa måste jag säga. 

Runt hörnet till hotellet hittade vi ett gammalt museum som man gjort om till café och restaurang. 

I byn fanns en gammal kyrka som såg rätt skabbig ut på utsidan men som var vacker på insidan. Allt var i trä och jag tror att det var rätt nyligen de fixat till den för det doftade trä. 

Hurra vi gjorde det! På toppen.

På väg uppför


Kolla in lag nummer 10. Gillade den skarpt.

Hotellet var fullt med underfundigheter som denna. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar